Jag försöker lära mig att programmera och på den här sidan delar jag framsteg, bakslag, och tillvägagångssätt. Syftet är dels att dokumentera "min resa", dels att inspirera och och vägleda andra med liknande ambitioner. Dessutom är det roligt och något måste jag väl fylla min blogg med?!
Världen styrs av datorer. Eller rättare sagt, av de människor som säger till datorerna vad dem ska göra. Jag kan inte programmera vikket innebär att jag inte kan det språk som världen styrs av. Dessutom - datorer är bra på mycket, människor är duktiga på annat. Jag vill spendera så lite av min tid som möjligt på uppgifter som datorer gör bättre än människor. Jag antar att det är det som kallas "automation" i dagligt tal.
Därför har jag nu bestämt mig för att lära mig mer om ett av dessa språk: Python. Då de syntax (japp, jag har redan anammat lingot) som används i python är ofta tydliga och använder många vanliga engelska ord. Det innebär att till och med någon som inte kan Python ändå kan gissa sig till ungrfär vad koden gör. Dessutom är det ett språk som går att applicera på många olika områden, exempelvis automation, datanalys och visualisering och till att göra små applikationer.
Summa summarum är att Python anses vara ett utmärkt första språk att lära sig och därför har jag valt just detta.
Mina tidigare programmeringskunskaper består av lite futtiga HTML övningar (tex. denna hemsida). Purister skulle antagligen inte ens kalla det ett programmeringsspråk men ändå.. Läs mer om mina tankar kring HTML och hemsidor här:
Det hela började så som många andra digitala resor börjar: på google. Efter att ha läst ett antal forumtrådar och artiklar i ämnet "Hur man lär sig Python" bestämde jag mig för att gå kursen "Complete Python Bootcamp" på Udemy. Det kostade någonstans runt 15 dollar och hittlis känns det som väl investerade pengar. Informationen finns naturligtrvis gratis lite här och var men jag valde ändå att köpa en kurs av följande anledningar:
Förutom att hitta följande tecken: {} [] på mitt tangentbord har jag hittlis lärt mig använda de enklaste funktionerna (list, tuples, dictionaries etc.) och många nya ord. Även om python är ett "enkelt" språk är det fortfarande nya koncept man som icke-programmerare behöver förstå. Booleans hit och strings dit! Har även börjat manipulera och extrahera data från .txt filer. För att överhuvudtaget kunna börja behöver man också förstå programmen (eller IDEs som det heter) där man skriver koden, jag har börjat lära mig hur jag ska konfigurera och använda dessa. För tillfället använder jag Jupyter Notebook.
Att lära sig att programmera helt utan förkunskaper kommer såklart med en hel del utmaningar. Ibland går lektionerna lite väl fort fram men då får jag pausa och spola tillbaka. Att hålla kolla på hur alla libraries, versioner och plugins hänger ihop har också varit ett gissel. Vidare krävs en del tankekrfat för att förstå alla funktioner, for loops, f. strings osv. osv. Här tror jag på learning by doing - ju mer jag använder mig av funktionerna desto tydligare kommer det att bli.
Gjort 25 % av kursen på lite mer än en månad. Fortsätter jag i den takten borde jag vara klar i februari och det känns som ett rimligt mål. Det innebär att jag 31e December ska ha gjort 50%, 31e Januari 75% och 28e februari 100%. Beroende på vad man har för perspektiv går det även att hävda att det är först då det egentliga äventyret börjar.
Over and out,
Viggo
22 November 2021
Göteborg